Wist je dat de subsidie voor isolatie er weer aan gaat komen. Waarschijnlijk zal deze op 2 september 2019 opengaan en kan iedereen weer een subsidie aanvragen voor het isoleren van de woning. Echter, zijn er diverse voorwaarden waar je aan moet voldoen om een bedrag toegekend te krijgen. Lees verder op subsidie isolatie en Subsidie energiebesparing eigen huis
Er zijn diverse soorten isolatie, denk aan:
- dakisolatie
- kruipruimte isolatie
- muurisolatie
- spouwisolatie
- vloerisolatie
- glasisolatie
Hierna gaan we het hebben over kruipruimte isolatie.
Over kruipruimte isolatie
De bovengenoemde ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ is van toepassing op alle soorten isolatie, zelfs ook op kozijnen. Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. De plaatsen in huis waar de meeste warmte verloren gaat zijn de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Als je één van deze vier punten goed isoleert zal je meteen verschil voelen. Zowel in de temperatuur als op je energieverbruik. Een manier om je vloer te isoleren is door middel van kruipruimte isolatie. Dit kan je doen door de onderkant van de vloer te isoleren of door bodemisolatie uit te voeren in je kruipruimte. Er zijn een paar subsidies waar je voor in aanmerking kan komen.
Energielabel verbeteren
Als je door deze maatregel je energielabel met twee banden verbeterd, kan je in aanmerking komen voor de subsidie energielabel verbeteren. De kans is klein dat je dit met alleen kruipruimte isolatie voor elkaar krijgt, maar door dit te combineren met andere maatregelen, is dit een goede mogelijkheid. Deze subsidie is geregeld op gemeentelijk niveau, dus je zal dit bij je gemeente na moeten vragen of hier een potje voor beschikbaar is.
Verlaagd BTW tarief en groene lening
Dit zijn geen ‘echte’ subsidies, maar alle werkzaamheden die de isolatie van je woning verbeteren vallen in het lagere BTW tarief van 6 procent. Een groene lening is een lening die je kan krijgen op energiebesparende maatregelen met een lager rentepercentage. Je moet tussen de €2500 euro en de €25.000 euro lenen en dan valt dit percentage tussen de 3 en de 3,5 procent.
Kruipruimte isoleren
Veel kou komt je huis binnen vanuit je vloer. Het is ook niet voor niets dat veel mensen in hun huis op de benedenverdieping last van koude voeten hebben. Wanneer jij het comfortabel warm wil hebben in huis is het dan ook een goed idee om isolatiemaatregelen te treffen in de kruipruimte. Zo’n kruipruimte isolatie is een ideale klus voor mensen die graag een goed geïsoleerd huis willen zonder dat er een grootscheepse verbouwing aan te pas komt.
De kruipruimte isoleren kan op een tweetal manieren:
- De vloer van onderaf isoleren. Dit is mogelijk wanneer je kruipruimte minimaal 35 centimeter hoog is en vrij toegankelijk is. In dat geval kan een medewerker van het isolatiebedrijf je vloer isoleren aan de onderkant met bijvoorbeeld isolatiemateriaal in de vorm van platen of met PUR schuim. Dit materiaal wordt rechtstreeks tegen de ondervloer van je woning aangebracht. Het gaat hier om een karwei wat je zelf eventueel zou kunnen doen, maar veel mensen begeven zich niet graag in een nauwe kruipruimte. Bovendien heb je voor het werken met PUR schuim speciale beschermende kleding nodig. Je zal er goed op moeten toezien dat alle naden en kieren in je woning goed worden afgedicht met PUR schuim; de minste of geringste naad kan al kou blijven afgeven waardoor de isolatie werkzaamheden teniet worden gedaan.
- De kruipruimte vanaf de bodem isoleren. Een kruipruimte vanaf de bodem isoleren doe je door een isolerend materiaal te verdelen over de bodem van je kruipruimte. Je mag dan denken aan piepschuimparels of schelpen. Deze techniek wordt vooral toegepast om een lage kruipruimte van minder dan 20 centimeter hoogte op te vullen. Het is een doeltreffende isolatiemethode maar de isolatiewaarde van je kruipruimte isolatie is alsnog lager dan bij de eerstgenoemde methode.