Wanneer de keus gemaakt is om te gaan voor zonnepanelen heb je nog een vraag te beantwoorden. Kies je voor mono of voor poly zonnepanelen? Wat het verschil is en welke beter is lees je in dit artikel.
De afkortingen mono en poly zonnepanelen zeggen niet veel. Die afkortingen zijn afkomstig van monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Echter is er een verschil tussen deze twee soorten.
Silicium
De zonnepanelen zijn standaard voor ongeveer 95% van de gevallen gemaakt van silicium. Silicium is een meest voorkomende element op aarde en is vooral terug te vinden in zand.
Dankzij de zonnecellen van een zonnepaneel ontstaat energie. Hun taak is energie van het licht om te zetten in elektrische energie (stroom). Die zonnecellen in een zonnepaneel worden gemaakt van silicium.
Het silicium wordt gezuiverd en gesmolten. De silicium zonnecellen zijn te onderscheiden in twee soorten, namelijk: monokristallijn en polykristallijn. De woorden geven de kristallen in het silicium aan. De manier van het productieproces bepaalt welk soort het wordt. Bij monokristallijn worden de kristallen netjes in lijn gelegd, terwijl bij polykristallijn alles kriskras door elkaar ligt.
1) Monokristallijn
Deze zonnecellen worden gemaakt volgens het Czochralski proces. Dat houdt in dat het silicium gesmolten wordt in een speciale oven. Wanneer het heet genoeg is wordt er een speciaal stokje met silicium ingehangen. Door de hitte smelt het silicium wat voor hechting zorgt.
Het silicium zal vervolgens een structuur vormen en groeien. Het stokje wordt langzaam gedraaid wat er voor zorgt dat er een grote ronde staaf met silicium ontstaat. Dit productieproces zorgt ervoor dat de kristallen in dezelfde lijn staan.
Het silicium wordt uit een ronde silicium staaf gezaagd. In de meeste gevallen kunnen fabrikanten 4 stukjes afzagen van een ronde schijf. Er blijven dan vierkanten over met kleine ronde hoekjes. Deze hoekjes zijn hoekjes waar je een monokristallijn zonnepaneel aan kunt herkennen.
2) Polykristallijn
Het produceren van polykristallijn zonnepanelen is makkelijker dan monokristallijn zonnepanelen. Dit door het productieproces. Zoals hierboven beschreven vraagt het produceren van monokristallijn veel zorgvuldigheid om alles in een lijn te krijgen. De polykristallijn is makkelijker te produceren, omdat deze dat niet heeft.
Bij de productie van polykristallijn wordt het silicium gesmolten in een oven van 1500 graden. Het silicium wordt daarna afgekoeld. Het silicium zal kristallen vormen. Er worden 15 cm bij 15 cm en een meter lang silicium blokken gemaakt. Uit de blokken worden tot slot de cellen gezaagd.
Het verschil tussen mono en poly zonnepanelen
Het verschil zit hem vooral in de productie. Echter zie je het verschil ook aan uiterlijke kenmerken. Hieronder een opsomming waaraan je het verschil tussen een mono en poly zonnepaneel kunt herkennen.
- Structuur: monokristallijn zonnepanelen zien er egaler uit dan polykristallijn zonnepanelen.
- Kleur: monokristallijn zonnepanelen hebben een vrij donkere kleur (bijna zwart), terwijl polykristallijn zonnepanelen blauw paarse kleur hebben.
- Gevoeligheid voor licht: monokristallijn zonnepanelen hebben een bepaald structuur waardoor het meer gevoeligheid heeft voor direct licht, terwijl polykristallijn zonnepanelen gevoelig zijn voor diffuus licht.
Wat is beter: mono of poly zonnepanelen?
Hierover zijn veel testen uitgevoerd en het resultaat laat blijken dat er vrij weinig verschil zit in het rendement. De verschillen zitten hem met name in het uiterlijk zoals hierboven opgenoemd. De één is dus niet beter dan de ander.